miben segítünk?

Szeretné igénybe venni a banki szolgáltatásokat, de nem tud dönteni közöttük. Legyen az vállalkozói hitel, jelzálog hitel, vagy lakástakarék pénztár, Mi segítünk Önnek.

elérhetőségek

Cím:

 

Tel.:

 

Mobil:

 

 

E-mail:

3525 Miskolc Rákóczi u. 1

 

+36 46 781 647

 

Nagy Péter         +36 30 965 43 17

Farkas Zoltán    +36 20 961 45 22

 

Nagy Péter         nagy.peter@mbhitel.hu

Farkas Zoltán    farkas.zoltan@mbhitel.hu

Nagy az érdeklődés a 30%-os állami támogatást biztosító lakástakarékok iránt, és ezzel együtt a kérdések is záporoznak a Bankmonitorhoz. Most azokat az olvasói kérdéseket gyűjtöttük össze, amelyek minden lakástakarékra vonatkoznak, azaz általánosan érvényesek a felhasználással, szerződésmódosítási lehetőségekkel kapcsolatban.

1.  Lejárat után mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy elköltsem az összeget?
Kis túlzással bármennyi. Lejáratkor, azaz a megtakarítási időszak végén értesítőt küld a lakástakarék. Ekkor lehet nyilatkozni arról, kinek a lakáscéljára, melyik lakásra és pontosan milyen célra szeretnéd felhasználni az összeget. Ekkor kell azt is jelezni, hogy igényt tartasz-e a lakáskölcsön részre, vagy csak az állami támogatással növelt megtakarításaidat szeretnéd elkölteni.

Amennyiben nem jelzel vissza a lakástakaréknak, vagy azt jelzed, hogy még nincs megfelelő lakáscél, akkor fizetheted tovább a megtakarítást, vagy szimplán parkoltathatod a pénzed a lakástakaréknál. Ha tovább fizeted, ugyanúgy megkapod az állami támogatást a további befizetésekre is, hiszen ez maximum 10 évig jár. Ha csak parkoltatod a pénzt, akkor csak a betéti kamatokkal gyarapodik az egyenleged.

2. Mik lehetnek egész pontosan lakás célok?


A lakástakarékban összegyűjtött pénzt állami támogatással együtt az alábbi lakáscélokra használhatod fel:

új vagy használt lakás megvásárlása
építés, bővítés
korszerűsítés, felújítás
meglévő lakáshitel visszafizetése
szilárd burkolatú út, kerítés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internetelérés kiépítése, szerelése, javítása,
vagy akár nyugdíjasházban lakáshasználati jog megvásárlása. http://bankmonitor.hu/cikk/milliokat-fizethet-az-idosek-otthonaert-de-a-lakastakarek-itt-is-besegit/
Fontos, hogy a szóban forgó ingatlan kizárólag lakás, családi ház, vagy tanya ingatlan lehet. Azaz például üdülőre nem tudod elkölteni. A fenti lakáscélok bármelyik közeli hozzátartozód lakáscéljai lehetnek, azaz a te lakástakarékod felajánlhatod a családtagjaidnak, és fordítva is lehetséges.

Ha a lejáratkor nincs kilátásban semmilyen lakáscél, van-e lehetőség a szerződés hosszabbítására?
Igen. A lakástakarék rugalmasan változtatható az aktuális élethelyzetnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy mind a havi fizetendő összeget, mind a futamidőt módosíthatod a megtakarítási időszak alatt, csökkentheted és növelheted is.

3. Amennyiben a havi összeget, vagy a megtakarítási időszakot növeled, úgy a magasabb szerződéses összeg miatt (ami a saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat, valamint a lakáskölcsön összege) ki kell fizetned a különbözetre eső számlanyitási díjat.

Egy példán keresztül: kötsz egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, amelynek a számlanyitási díja 25 000 Ft. A lejáratkor nem tudod elkölteni még a pénzt, és úgy döntesz, meghosszabbítod a szerződést 6 évesre, aminek a számlanyitási díja 40 000 Ft. Ekkor a szerződésmódosításért 40 000 – 25 000 = 15 000 Ft módosítási díjat kell fizetned, plusz adott esetben egy pár ezer forintos adminisztrációs költséget.

4.  Hosszabbítás esetén milyen futamidő periódusok jöhetnek szóba?


A megtakarítási időszak hossza lehet 4, 5, 6, 8, és 10 év. Az egyes lakástakarék ajánlatok között van minimális különbség abban a tekintetben, hogy ezek pontosan hány hónaposak. Például a 4 éves módozatok egyik helyen 45 hónap befizetést írnak elő, míg máshol 48, vagy 49 hónapot. Ennyi mozgástere van a lakástakaréknak, ugyanis a lényeg, hogy a megtakarítás a kiutalási időszakkal együtt érje el a legalább 4 évet. A kiutalási időszak jelenleg 3 hónap, ami azt jelenti, hogy a lejáratkor ennyi idő alatt utalják ki ténylegesen az összeget az általad megjelölt lakáscélra.

5.  A megtakarításhoz kérhető kölcsönt mind fel kell vennem?


Nem. A lakáskölcsön részről teljesen le is lehet mondani, illetve nem muszáj a teljes összeget felvenni. Pár százezer forintos összegnél még ingatlan fedezetet sem feltétlen kérnek, milliós kölcsönösszeg esetén vis

5 kérdés a lakástakarékról, ami senkit sem hagy nyugodni

képviselője

3525 Miskolc Rákóczi u. 1