miben segítünk?

Szeretné igénybe venni a banki szolgáltatásokat, de nem tud dönteni közöttük. Legyen az vállalkozói hitel, jelzálog hitel, vagy lakástakarék pénztár, Mi segítünk Önnek.

elérhetőségek

Cím:

 

Tel.:

 

Mobil:

 

 

E-mail:

3525 Miskolc Rákóczi u. 1

 

+36 46 781 647

 

Nagy Péter         +36 30 965 43 17

Farkas Zoltán    +36 20 961 45 22

 

Nagy Péter         nagy.peter@mbhitel.hu

Farkas Zoltán    farkas.zoltan@mbhitel.hu

Nagy kő esett le a bankhitellel rendelkező lakossági és vállalkozó ügyfelek szívéről, amikor a Kormány bejelentette a hiteltörlesztési moratóriumot. Azóta megjelent a rendelet, a bankok és a Magyar Nemzeti Bank tisztázta a részletszabályokat is, aminek köszönhetően már kezdenek kimenni az ügyféltájékoztatók.

Nagyon ügyfélbarátnak tűnnek a moratórium feltételei és biztos, hogy aki elveszíti (remélhetően csak minél rövidebb időre) a munkahelyét vagy a vállalkozása forgalma szinte a nullára csökken, azoknak ezen lehetőség révén egy gonddal kevesebb, de azért még ez sem jelent mindenre megoldást.

Azok viszont, akik jövedelme nem csökken jelentősen, vagy azon vállalkozások, akiket szerencsére csak kismértékben érint a vírus miatti visszaesés, azoknak íme néhány érv, ami miatt nagyon nem javasoljuk, hogy éljenek a moratórium adta lehetőséggel.

  1. Nem végleges döntés: aki most úgy dönt, hogy nem él a moratóriummal és kérvényezi, hogy törleszthesse tovább a hitelét, azok számára nyitva marad a lehetőség, hogy ha a dolgok mégis kedvezőtlen irányt vennének, még kérheti a könnyítést.
  2. „Nincs ingyen ebéd”: aki most úgy dönt, hogy nem akar törleszteni ez év végéig, annak számolnia kell két nagyon kellemetlen következménnyel.

Egyrészt automatikusan, átlagosan kb. egy évvel meghosszabbodik a hitelének a futamideje, vagyis még tovább kell nyögni a törlesztést.

Másrészt a nemfizetés miatt jelentősen megnövekszik a teljes visszafizetendő tartozás összege. Pl. egy 10 MFt-os, 20 éves futamidejű kölcsön esetében a többlet kamat 100-500 eFt is lehet attól függően, hogy mennyi futamidő van még hátra. Minél hosszabb a hátralévő idő, annál több a plusz teher. Meggondolandó.

  1. „fekete pont”: ugyan sehol nincsen leírva, de ismerve a bankok gondolkodásmódját, ha látják, hogy valakinek nem csökkent a jövedelme és mégis a moratóriumot választotta, az később egy esetleges újabb hitelkérelem bírálatakor kaphat egy kis „fekete pontot” a banktól, hiszen törleszthetett volna, de mégsem tette.
  2. „piros pont”: ennek az ellenkezője, hogy ha valaki nem él a moratóriummal de fizeti tovább a hitelét akár úgy is, hogy csökken a jövedelme, az viszont egy óriási piros pontot kap a banktól, mert róla az bizonyosodik be, hogy ő tényleg egy megbízható adós és ezt imádják a bankok.
  3. Bónusz pont a Bankmonitor hivatalos miskolci képviselőitől

Az igazán tudatos és felelősen gondolkodó ügyfelek jelen helyzetben körültekintően átgondolják a helyzetüket.

Ha nagyon megszorulnak, akkor nincs mit tenni, örülni kell a moratórium nyújtotta segítségnek. Azonban ha valaki mégis úgy dönt, hogy tovább törleszt, annak érdemes megvizsgáltatnia szakemberrel a jelenlegi kölcsönét, hogy elérhető-e jelenleg kedvezőbb konstrukció a piacon, amire átválthatná a meglévő kölcsönét.

Különösen ajánlott a régi, változó kamatozású hiteleket fix kamatozásúra cserélni, mert a mostani pénzügyi folyamatok nagyon úgy tűnnek, hogy az infláció várható emelkedése miatt tovább fognak emelkedni a hitelkamatok, ezáltal pedig a törlesztés is megnövekszik.

Ha további kérdése van, forduljon bizalommal a Bankmonitor hivatalos miskolci képviselőihez, akik díjmentes tanácsadást nyújtanak pénzügyi kérdésekben.

Hiteltörlesztési moratórium ? veszélyek és negatív hatások

képviselője

3525 Miskolc Rákóczi u. 1